17 mars 2014

Kulturorientering


Boken!

 
Sara Stridsberg (författare till bl.a Drömfakulteten och Darling River - Lästips!) har översatt Valerie Solanas SCUM manifest. I Drömfakulteten skriver Stridsberg om hur Valerie växte upp och blev sexuellt utnyttjad av sin pappa, stack hemifrån när hon var 15, studerade och forskade, skrev SCUM-manifestet, "Up Your Ass" (en pjäs som gav till Andy Warhol och som han sedan slarvade bort och därför fick ta några pistolskott för) och andra texter. Pengar skaffade hon oftast genom att prostituera sig.
Sara skriver i förorden:
 
"I Solanaland är det aldrig någonsin kvinnor som är defekta. Daddy´s Girls är visserligen inställsamma kukslickare som hatar sig själva, men detta har sin grund i deras olyckliga historia i patriarkatet. Och Daddy´s Girls är förändringsbara - när SCUM kommer efter deras arslen kommer de att skärpa sig fort - män är det inte. Problemet med män är att de är skittråkiga, att de har skapat en skittråkig och skitful värld med fula motorvägar och Stor Konst, sex och andra meningslösheter som kvinnor tvingas slösa bort sin tid på. Mannens (av naturen och också helt obotliga) defekta karaktär har präglat världen, hans besatthet av döden, av sex, av att förstöra saker. Världen är en kopia och en spegling av honom. Han är en maskin, en vandrande dildo, en emotionell parasit, en biologisk olycka. Manlighet är en bristsjukdom. För civiliserade SCUM:are och Universumregerare återstår bara att förstöra det manliga könet".
 
"Att kvinnor slår tillbaka är helt logiskt. Det är till och med att rekommendera".


Sedan följer Solanas ingående förklaringar till varför världen ser ut som den gör och hur männens strå till stacken bara har lett till missöde och att allt är åt helvette, men i SCUM-manifestet finns hopp och svaret på hur en förändring kan göra drömvärlden möjlig. Men i stort sett handlar allt om männen, som är i skymningslandet mellan apa och människa..

"I den mytiska tron att han genom att röra vid guld själv kommer att förvandlas till guld kräver mannen ständigt sällskap av kvinnor."

"Mannen har ett negativt Midasdrag - allting han rör vid blir skit."

"Ledig tid skrämmer mannen då han inte har någonting annat för sig förutom att fundera på sitt groteska jag. Då mannen är oförmogen att älska och relatera till andra människor måste han arbeta."

 

"..han är oförmögen till själslig passion, själslig interaktion; han kan inte relatera till någonting annat än sina egna fysiska sinnesförnimmelser. Han är en halvdöd, oemottaglig massa, oförmögen till att både ge och ta emot lycka, njutning".
 
 


 Även om man måste läsa Drömfakulteten och SCUM-manifestet med ett sunt huvud så rekommenderar jag ändå alla (GRrls) att göra det.
Om bara några procent av Valerie kan återfödas i varje kvinna så kan vi nog förändra världen ändå.
 
 


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar