10 mars 2014

Kulturorientering

 

 






Min nya gudinna heter Lena Svedberg. Kom av en slump över en bok om henne när jag egentligen letade efter något helt annat. Såhär i efterhand vill jag kalla det ÖÖÖÖöÖÖDET. I alla fall, i boken har Carl Johan De Geer skrivit lite kort om hennes liv och publicerat lite teckningar och målningar som hon gjort under sina 26 år i livet. Hon dog 1972 och när hon levde kramade hon gärna hundar.



Lena Svedberg medverkade bland annat i tidskriften PUSS. Hennes verk innehöll ofta satir och samhällskritiska vinklingar
, som PUSS även gjorde. Jag tycker att hennes teckningsteknik och bilduttryck är lite av en blandning av Käthe Kollwits och Egon Shieles. Formen, mörkret, det vulgära, rörelsen och känslan tilltalar mig på ett obeskrivligt mäktigt sätt och det känns som att se en MIX av väsen ur mitt egna huvud. Kanske kan det vara så att denna kvinna har återfötts i min kropp.

 
 
 
 

 

Har sett filmen The Fake Case som handlar om Ai WeiWei och lite efterprat med Elin Wikström - konstnär och rektor på Göteborgs Konstskola. Hon nämnde bland annat att koncept-, och performancekonsten inte är en så accepterad konstform i Kina idag och att Ai Weiwei jobbar mycket med att lyfta yttrandefriheten och mänskliga rättigheter bland annat genom bloggpubliceringar och konstverk. Han är emot censuren och korruptionen i Kina och jobbar aktivt för att lyfta fram andra konstnärer som är samhällskritiska eller som har råkat illa ut på grund av regimen. I filmen fick vi se honom när han frigetts efter att ha suttit 81 dagar i arrest och på bilden ovan ser vi honom med fastklistrade flygplanssedlar, det efter att skattemyndigheterna försökt få in 15 miljoner yuan för hans designföretag -något som ledde till att folk donerade väldigt mycket pengar, så att han hann betala i tid. I filmen pratar de lite om hur skattesystemet i Kina fungerar, att det knappt är någon som behöver betala skatt och händer det så är det myndigheterna som vill komma åt någon som kan anses vara ett hot och en för "samhällsordningen", störande aktör, som till exempel Ai Weiwei.


Från konstbiennalen i Venedig, 2013. Ai Weiwei ställde ut installationer som man får titta in i, som visar hur det var när han satt arresterad. Hela tiden hade han två övervakare med sig. Han har även blivit anklagad för att ha spridit pornografi på internet, (bilden nedan: En tiger, åtta bröst....)







Ragnar Schmid
I dag går Isis på Ragnars gym. Starka färger, enkla former, stilla känslor även om motiven är hämtade från gymmet, med undantag för några porträtt (delvis skulpturella) och en målning av en fet familj. Har inte mycket mer att säga om utställningen än att färgerna gör en glad och att "endorfinregnet" är en ganska kul titel.









Ingalill Sjöblom och tre målningar av Ulf Steij. Ingalill Sjöblom jobbar mycket med det tredimensionella, glas, plexiglas med i måleriet. Lager och djup. Roligt att få känslan av att kunna dyka in i ett konstverk. Det måste också vara härligt att jobba med glas som material + att kombinera olika dimensioner i ett och samma verk.
 
 
 
 
 

 

Sadisten.
 Björn Rydén prickar in många känslor i sina fantastiska tryck och han har verkligen känsla för struktur och små detaljer. Jag tycker att det var härligt att se hans linoleumsnitt där han med så små medel som olika typer av ristningar och storlek på gravyrredskapet lyckats ge bilden sådan rumslighet och energi. Han har även byggt ihop olika collage med diverse olika tryck för att sedan ge dem liv i något alldeles eget ihopklistrat. Intressant och trevligt.





 
 
 Idun Baltzersen (och Oskar Nilsson)
 På galleri Thomassen har just nu Idun Baltzersen nästan tapetserat ett rum med sina stora träsnitt föreställande kvinnliga martyrer som alla på något sätt fallit offer för den patriarkala makten. Härligt och annorlunda och jag älskar tanken på att hon själv tryckt sina verk på golvet. Hur förstår jag inte, men det hade absolut varit underbart att få vara med och se det. Inspirerande och extra kul att hon tagit med själva "ristningarna" i verket, då det är minst lika fina som tryckresultaten. Jag vill absolut se mer av Idun Baltzersen.
Heja upprättelsen!

http://idunbaltzersen.com/
för mer fint att titta på
 

 
 
 
 
 Galleri Nils Åberg
 
 Litografi och akvarell av Stainaslaw Zoladz. Otroligt underbar miljö och jag längtar efter ett liv på landet.
 Självlärde Jonatan Ahlmarks akvarell/tryck? från Tensta. Härligt att se och intressant då det blir en sådan miljökontrast till Stainaslaw Zoldaz motiv, men med samma känsla för detaljer och ljus.
 
 
 
 
 

Besök på galleri Scandinavia med Lina och Jenny, främst för att titta på Jonas Brodin, tidigare elev på Göteborgs Konstskola, som med hyperrealism fängslar sina stilleben på ett underbart sätt. Se mer här http://jonasbrodin.daportfolio.com/. Målningarna känns långt mer verkliga än högupplösta foton och det är minst sagt imponerande. Just fotorealismen blev allt mer populär under 60-talet, främst i Amerika och i Sverige har vi inte så många konstnärer som jobbar med den tekniken, men några som kan nämnas är Bo Markenholm, Johannes Wessmark och Yrja Edelmann. Nedan ser vi en målning av Alyssa Monks, konstnär från New York. (Hämtad från http://learni.st/learnings/359142-incredible-paintings-that-look-like-photographs?board_id=45629)



 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar